ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ( ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ) - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ / ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2013-09-15 03:28

Εξοικονόμηση κατ' οίκον - Εξοικονόμηση κατ’ οίκον , με αξιόπιστους συνεργάτες

Αν θέλετε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον, επικοινωνήστε μαζί μου στο 210 4636356 ( ΠΕΙΡΑΙΑΣ ) , 26910-71386 ( ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΑΧΑΪΑΣ ) , ΚΙΝ. 6977244947 (cosmote) , 6931922882 (wind) ή στο email : nikath@teemail.gr ,  ( SKYPE name : athannik  &  facebook : nikath@teemail.gr )...


Υπεύθυνος : κ. Νίκος Β. Αθανασόπουλος , Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής ,
                                                          με Αρ. Μητρώου. ΕΥΕΠΕΝ ΥΠΕΚΑ : 5517


********************************************************************************************************
Το διάστημα αυτό που πλέον λίγοι έχουν να διαθέσουν χρήματα για εργασίες βελτίωσης του σπιτιού τους, ακόμα και αν τελικά είναι οικονομικά απόλυτα συμφέρουσες και αναγκαίες. Λύση σε αυτό έρχεται να δώσει το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον λοιπόν σας δίνει σημαντική επιδότηση, ώστε να αναβαθμίσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα αλλά και ενέργεια, με αποτέλεσμα να κάνετε τελικά καλό στην τσέπη σας, αλλά και το περιβάλλον. Μάλιστα μπορείτε να πάρετε επιδότηση ως και 70% !!!

Ας δούμε λοιπόν πρώτα κάποιες ερωτήσεις που πιθανόν να θέλετε να κάνετε και εσείς, σχετικά με το εξοικονόμηση κατ’ οίκον ;
Ποια ήδη κατοικιών δικαιούνται επιδότησης ;

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν όλες οι μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, καθώς και τα μεμονωμένα διαμερίσματα (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που πληρούν και τα δυο κριτήρια που ακολουθούν:

α) Να βρίσκονται σε περιοχές με μέγιστη τιμή ζώνης (δηλ. χαμηλότερη ή ίση) των 2.100 €/τ.μ.
β) Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ, δηλαδή τη στιγμή αυτή είναι εντελώς ενεργοβόρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το εξοικονόμηση κατ οίκον, ενώ και στις πολυκατοικίες όσοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Τα οφέλη είναι τεράστια, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, για αυτό και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα παραμένουν αμείωτες, και αυτό τον καιρό έχουν φτάσεις τις 2.000 την εβδομάδα! Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 90.000 αιτήσεις σε τράπεζες για υπαγωγή στο εξοικονόμηση κατ οίκον. Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις, οι μισές από τις αιτήσεις που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα έχουν λάβει προκαταβολή δανείου, ενώ για τις υπόλοιπες έχει γίνει ολική εκταμίευση.


Πόσα χρήματα επιδότησης μπορείτε να πάρετε;


Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο ποσό που μπορείτε να πάρετε ανά ιδιοκτησία είναι 15.000 € με Φ.Π.Α.(Το ΦΠΑ περιλαμβάνεται στα 15000 ΕΥΡΩ)

Μάλιστα για το υπόλοιπο ποσό, για το οποίο δεν χρηματοδοτείστε, προβλέπεται δυνατότητα λήψης δανείου διάρκειας 4 με 6 ετών, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, με δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών μέσω της τράπεζας , χωρίς την εμπλοκή σας. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον , παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Για να μπείτε στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις τροποποιήσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
( ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ (ΠΕΑ) , ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ …. ΑΝ ΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ…….)

Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.( ΕΙΤΕ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΜΕΝΑ, ΕΙΤΕ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟΝ….ΕΙΤΕ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ….ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ….ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΓΟΥ….)

Για παράδειγμα λοιπόν, έστω ότι έχετε οικογενειακό εισόδημα 35.000€, για εργασίες προϋπολογισμού 10.000€, συνάπτετε 5ετες δάνειο ύψους 6.500€ και λαμβάνετε επιχορήγηση το υπόλοιπο ποσό των 3.500€.

Η δόση του δανείου σας καθορίζεται στα 110€, ενώ οι τόκοι που θα επιβαρυνθείτε για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 είναι 80€.
Φυσικά μπορείτε τα χρήματα που είναι επιπλέον της χρηματοδότησης του προγράμματος εξοικονόμησης κατ οίκον, να τα δώσετε χωρίς να πάρετε δάνεια.


Ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε και να εντάξετε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης εξοικονόμηση κατ οίκον;

1. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων) του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένης της ταράτσας/στέγης και της πιλοτής. Περιλαμβάνονται ακόμα και οι πιθανές πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη, όπως αντικατάσταση κεραμιδιών κλπ.
Σε μια τυπική κατασκευή η εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης Durosol eXternal μειώνει τις απώλειες ενέργειας ενός αμόνωτου τοίχου μέχρι και 90%, πρακτικά συνεπάγεται μείωση κατανάλωσης ενέργειας από 30% έως και 50%, σε συνδυασμό με θερμομόνωση ταράτσας με Durosol μπορείτε να έχετε ένα μετρήσιμο όφελος εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 65% .

Πρακτικά μειώνονται οι καταναλώσεις πετρελαίου και ρεύματος για μείωση θερμοκρασίας (ψύξη) πάνω από 65%, δηλαδή για 100m² κατοικήσιμης επιφάνειας σε αμόνωτη μονοκατοικία στην αττική με κατανάλωση 3000 λίτρα πετρελαίου, περίπου 3000€, εξοικονομούμε 1950€ το χρόνο. Η ανάλογη δόση για 6ετές δάνειο με 70% επιδότηση και προϋπολογισμό 9000€ μέσω του εξοικονόμηση κατ' οίκον, είναι μόλις 37,5€/μήνα ή 450€/χρόνο ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1950-450=1500€/χρόνο (με τιμή πετρελαίου στο 1€/λίτρο)

2. Αντικατάσταση των κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, συμπεριλαμβανομένων της εξώπορτας του κτηρίου, των κουφωμάτων του κλιμακοστασίου, τα παντζούρια, τα ρολά, τις τέντες κτλ.

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Εδώ περιλαμβάνονται διαδικασίες όπως η αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης και άλλα.
Σημείωση: Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.


Για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα πρέπει να τοποθετηθούν θετικά και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας;
Όχι. Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ρητά πως χωρίς καμία επιπλέον προϋπόθεση, μπορεί κάθε μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οικον.


Ως πότε μπορώ να καταθέσω την αίτησή μου;
Δεν υπάρχει κανένας σαφής χρονικός περιορισμός, μετά τη λήξη του οποίο θα λήξει το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον. Ωστόσο, καλό είναι να βιαστείτε και να κάνετε την αίτησή σας άμεσα, καθώς έχει γίνει σαφές πως όταν τελειώσουν τα προς διάθεση χρήματα θα σταματήσει και η αποδοχή αιτήσεων, και όπως είδατε παρακάτω, ο αριθμός των αιτήσεων είναι σταθερά υψηλός.

Για αυτό λοιπόν μην αργείτε ! ......
 

Αν θέλετε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον, επικοινωνήστε μαζί μου στο 210 4636356 ( ΠΕΙΡΑΙΑΣ ) , 26910-71386 ( ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΑΧΑΪΑΣ ) , ΚΙΝ. 6977244947 (cosmote) , 6931922882 (wind) ή στο email : nikath@teemail.gr , 
Υπεύθυνος : κ. Νίκος Β. Αθανασόπουλος , Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός – Ενεργειακός Επιθεωρητής 
με Αρ. Μητρώου. ΕΥΕΠΕΝ ΥΠΕΚΑ : 5517 


Ποια είναι τα στάδια για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον;

Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει η οικονομική προέγκριση του από κάποιο υποκατάστημα τραπέζης, κατά την οποίο η τράπεζα θα ελέγξει αν θα εγκρίνει την ένταξή σας στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται η ταυτότητά σας, το τελευταίο εκκαθαριστικό από την Εφορία, το Ε1 και απόδειξη μισθοδοσίας, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων 2 ετών.

Εφόσον η τράπεζα είναι θετική στο πρώτο βήμα και ολοκληρωθεί η προέγκριση, ειδοποιήστε ότι πλέον μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα και να συνεχίσετε στα επόμενα βήματα.

Εδώ λοιπόν, πρέπει να καλέσετε τον ενεργειακό επιθεωρητή να βγάλει το ενεργειακό πιστοποιητικό και εν συνεχεία να σας προτείνει παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του.

Επίσης πρέπει παράλληλα να συμπληρώσετε την αίτηση, έχοντας και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Οικοδομική άδεια της κατοικίας
- Πρόσφατο ΕΤΑΚ ή Ε9
- Εκκαθαριστικό της εφορίας
- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
- Το έντυπο παρεμβάσεων που έχει συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής, μαζί με οικονομικές προσφορές από εργολάβους προμηθευτές, αντίγραφο της ταυτότητας και τέλος
- Yπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων του προγράμματος και την ορθότητα των στοιχείων που έχετε υποβάλει.

Την αίτηση αυτή την καταθέτετε στην τράπεζα και μετά την έγκρισή της, λαμβάνετε την πρώτη προκαταβολή, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών και την έκδοση του δευτέρου ενεργειακού πιστοποιητικού, εκταμιεύεται πλέον το σύνολο του ποσού του προγράμματος.

—————

Πίσω